Jumaat, 8 Mei 2009

Surat Untuk Menteri Agama..

Berikut adalah surat terbuka daripada Al-Fadhil Ust Dato’ Tuan Ibrahim bin Tuan Man ( Pesuhjaya PAS Negeri Pahang / Ajk Pas Pusat ) yang disampaikan kepada sahabat lamanya dikampus dahulu iaitu Mej. Jenderal. (B) Jamil Khair Baharom yang kini dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri ( Menteri Agama ) didalam Kabinet Dato’ Seri Najib Tun Razak :


SURAT TERBUKA BUAT JAMIL KHAIR BAHAROM.

Assalamualaikum wrh wbt.

Kepada sahabat lama Jamil Khair Baharom,

Semoga Allah mem
berkati mu, walau lama kita tak bersua. Semoga Allah melimpah belas kasihannya ke atasmu.

Terlebih dahulu Aku merakamkan ucapan takziah di atas bebanan yang sedang engkau pikul, kerana engkau tida
k lebih baik dari Imam Ahmad yang menolak perlantikan sebagai Mufti, kerana itu bermakna ia meredai kezaliman khalifah. Tetapi engkau juga tidak sekejam Hajjah bin Yusuf al-Thaqafi yang bertindak membelakangkan hukum Allah bagi menunjukkan kekuasaan yang ada.

Tetapi jauh lebih mem
bimbangkan aku terhadapmu ialah engkau akan ‘terpaksa’ menentang Jamaah Islam, engkau akan menentang Parti Islam. Kami tahu kami bukanlah yang terbaik, tetapi aku lebih bimbang bilamana kamu menganggap UMNO lebih baik. Engkau akan terpaksa meredai kemungkaran yang diizinkan pemerentah dan membenarkan kezaliman ISA dan lainnya. Aku tahu engkau tidak kuat menahan kemurkaan Allah di akhirat seandainya Ia murka. Aku memohon perlindungan dariNya untuk aku dan kamu.

Lantaran itu, kumpullah mereka yang takutkan Allah, satulah kekuatan bagi menentang kezaliman , tegaklah makruf dan tetanglah kemungkaran dari dalaman UMNO yang kamu mampu; tetapi akhirnya kamu akan kecewa. Kerana kamu dilengkungi oleh bukan ahlinya.

Sekian, ingatan sahabat sementara hidup, kerana tiada pesanan diakhrat.

Wassalam.

Sahabat Lama;
Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dicopy dari blog Sdr.Basiron Abdul Wahab ( wartawan Harakah Pahang )

http://darigaunghati.blogspot.com/

Tiada ulasan: