Sabtu, 18 Oktober 2008

Upin, Ipin, Kak Ros, Opah, Raju dan Mei Mei di Indonesia...

Menjelang hari lebaran yang lalu, saya dan sahabat-sahabat agak terkejut melihat hampir setiap hari beberapa station TV Indonesia mengiklankan filem bersiri Upin dan Ipin yang bakal ditayangkan pada hari lebaran yang kedua. Hari pertama kami menziarahi rumah jiran tetangga, bapak-bapak dan ibu-ibu disini rata-rata ber tanya tentang Upin dan Upin. “ Filem ini dari Malaysia ya nak? ” Anak-anak ibu suka nontonnya…lucu juga ya. Tapi bagus lah..ada unsur-unsur mendidik kanak-kanak. Kebetulan pula, filem ini dtayangkan dalam Bulan Ramadhan dan pada lebaran” jelas si ibu.

Kami hanya tersenyum. Ya lah..berlagak sikit sebab dah tengok.Ha ha ha..waktu mula sampai di Acheh 25 Ogos lalu, kami tanya pada teman-teman disini tentang filem Indonesia Kiamat Sudah Dekat, Hidayah, Anakku Bukan Anakku dan lain-lain….termasuklah yang korang minat..:) Bawang Putih Bawang Merah. Teman-teman pun jawab, “arghh..itu sudah lama ditayang di Indonesia. Jadi bila diaorang tanya tentang Upin dan Ipin, kami pun jawab macam diaorang la jugak..Pergi mana-mana bila jumpa kanak-kanak, sering mereka tanya, “abang nengok Upin dan Ipin tak? Ada tak VCDnya ? bisa dipinjam enggak ?

Pagi tadi saya membeli majalah Acheh Kini keluaran Oktober yang memuatkan perkembangan-perkembangan terkini Acheh pasca MoU Helsinki. Sampai di ruangan Seni dan Budaya…Subhanallah..satu ruangan khas membincangkan tentang bestnya filem bersiri Upin dan Ipin. Tajuknya ‘Istimewa Lebaran Bareng Upin dan Ipin’. Faham tak apa makna ‘bareng’? Maknanya ‘bersama’. Sedikit ulasan dibawahnya ditulis : selain kocak, serial Upin dan Ipin bisa dijadikan film edukasi bagi anak-anak. Korang faham tak kocak, serial (bukan seriyal Kelate tu), edukasi tu? Tu la..saya kata kena mai sini. Kocak maknanya lucu, serial filem bersiri dan edukasi maknanya pendidikan. Asal education. Indonesia ni banyak guna bahasa Inggeris.

Apa-apa pun saya ucapkan tahniah pada Les Copaque Production, Malaysia kerana anda berjaya ‘memperalatkan’ filem sebagai alat dakwah walaupun masih banyak kekurangan yang perlu diperbaiki. Ya, sangat terbatas dan terlalu sedikit kepala otak orang seni yang ingin memanfaatkan filem sebagai alat dakwah. Rata-rata menjadikan filem sebagai wasilah mencari keuntungan semata-mata walaupun terpaksa mengenepikan etika dan moral sebagai umat Islam. Bukanlah semua..So,sape-sape yang pandai wat kartun animasi macam ni, tafaddal. Banyak pahala boleh dapat, InsyaAllah. Kalau nak dantara filem-filem berbentuk kesedaran, kisah-kisah iktibar dan agak Islamic, memang kita tak boleh lawan mereka. Tapi..faham-fahamlah di Indonesia ni..bila muncul filem-filem Islam, maka filem-filem berunsur liberal dan Kristianisasi pun mula bersaing..

Catatan: Upin dan Ipin sebuah filem bersiri yang diterbitkan oleh Les' Copaque Production sekitar penghujung 2007 dan ditayangkan oleh TV9 Malaysia. Ia telah ditayangkan Ramadhan tahun lalu oleh TVRI dan Ramadhan tahun ini disiarkan pula oleh TPI. Kedua-duanya adalah station TV Indonesia. Selepas ditayangkan di TV9, Upin dan Upin memperoleh penghargaan Filem Animasi Terbaik pada Kuala Lumpur Internasional Film Festival 2007. Terkini, filem ini telah dibuat dalam versi bahasa Turki.Dijangka sebanyak 52 siri akan diproduksi.

1 ulasan:

ezza erisa berkata...

52 episodes?

byk tu... rasanya tahun lepas ada 6 episodes sahaja. tahun ini adalah dalam 10-11 kot..