Isnin, 2 Mei 2011

11 Syarat Saksi Dalam Tuduhan Zina

Media semakin galak menambahkan kejahilan ummat yang kurang tahap pengetahuan mereka terhadap aturan Islam dengan siri-siri pendedahan video seks, zina, liwat dan yang berkaitan dengannya. Saya antara warga Negara yang turut mengambil bahagian mengikuti satu persatu episod kotor dan keji ini dipaparkan. Jumaat kelmarin, saya turut berada di Masjid Amru bin Al’as, Bandar Baru Sentul, KL bagi mengikuti upacara sumpah laknat Datuk Eskay. Namun, tidak sempat menyaksikannya gara-gara ketidakhadiran beliau pada waktu yang dijanjikan. Menjelang Asar baru beliau dan dua kuncunya tiba dengan kawalan ketat pihak keselamatan disamping perlindungan khas dengan baju kalis peluru dipakainya.

Pagi tadi, dalam kuliah Subuh di Surau Ubidiyyah, Sri Gombak, membicarakan sedikit tentang ilmu Hadith, saya sertakan juga sebuah buku teks Pendidikan Syariah Islamiyyah Tingkatan 5 yang diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustakan (DBP) dengan diperakukan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Di dalamnya terdapat sebuah tajuk kecil di bawah bab Hadith-Hadith Hukum iaitu bab Zina. Antara yang dibicarakan pada bab ini adalah mengenai tindakan seorang sahabat yang bernama Ma’iz bin Malik yang menghadap Rasulullah mengakui perbuatan zinanya, maksud zina dan hukumannya, pensabitan zina beserta saksi, iqrar, bukti (qarinah), syubhah (keraguan) yang menyebabkah gugurnya hukuman had (hukuman) zina dan lain-lain.

Dalam bab “Mensabitkan Zina Beserta Dengan Saksi”, dinyatakan di situ:

Zina boleh disabitkan dengan saksi yang menyaksikan sendiri berlakunya zina. Ulama’ telah menetapkan syarat-syarat saksi iaitu:

1) Islam

2) Lelaki

3) Adil (tidak fasiq)

4) Merdeka (bukan hamba)

5) Mukallaf iaitu baligh dan berakal

6) Bilangan saksi adalah 4 orang

7) Persamaan kes yang disaksikan oleh keempat-empat orang saksi iaitu perbuatan yang sama, masa yang sama dan tempat yang sama.

8) Persamaan majlis iaitu saksi-saksi hendaklah berkumpul dalam satu majlis ketika berlaku penyaksian

9) Orang yang menjadi saksi hendaklah menggambarkan persetubuhan itu.

10) Tidak berlengah-lengah tanpa keuzuran

11) Saksi itu berkelayakan sehinggalah dilaksanakan hukuman itu.

Iqrar: Jenayah zina boleh disabitkan dengan pengakuan atau iqrar penzina itu sendiri. Syarat-syarat iqrar adalah seperti berikut:

1) Aqil baligh

2) Pengakuan dengan pilihan sendiri atau sukarela

3) Orang yang membuat pengakuan, mampu melakukan zina

4) Pengakuan dibuat dengan ucapan

5) Pengakuan mestilah secara jelas, fasih dan tiada keraguan.

Catatan: Saya tidak tahu apakah pihak pemerintah hari ini, yang Kementerian Pendidikan Malaysia berada dibawahnya, merujuk atau tidak tentang hal-hal yang berkaitan dengan zina melalui buku yang mereka sendiri terbitlkan dan akui ini.


9 ulasan:

srikandi islam berkata...

KPM spatutnye lbih tw dgn apa y dicatatkan di dlm bku pdidikn syariah islamiyah trsebut. adakah mreka2 ni bte hruf??? xblh mmbce artikel2 y dtrbitkn di dlm bku 2?? atau mmg SENGAJA tdk mhu mngmbil thu akn hal agama. sedihnya tatkala ada yang menyelewengkan hal2 sperti ini. sdah tdk tkut akn hkuman ALLAH. mungkin mreka hnye mimikirkn DUIT!! tp mreka lpe dr mne dtgnye rezeki itu. subhanallah!!

mustika berkata...

semoga bisa menjadi yang terbaik..wassalamualikum

lowongan kerja berkata...

pengertian yang lebih mendalam

Unknown berkata...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

Sedot Wc Sidoarjo berkata...

Semoga di jauhkn dari zina..

Sedot Wc Surabaya berkata...

Zina itu dosa. Maka jangan dekati zina.

Sedot Wc Gresik berkata...

Tidak mudah menuduh orang berzina krna hrus ada saksi.. Smga kita di jauhkn dri prbuatan zina..

Unknown berkata...

Nonton Bokep Terbaru Jav

Nonton Bokep Full HD

Nonton Bokep Indonesia Artis

Nonton Bokep JAV HD

Cewek SMA DiSodokMemek Nya Berdarah

Nonton Bokep Terbaru

Agen Poker Online No 1

Royalflush88 Agen Poker Terbaik


Agen Poker Royalflush88 Daftar Disini

Agen Bola Online No 1 Terbaik

Bokep Orang Rekaman Pribadi

Film Bokep Ngintip

Nonton Bokep Rekaman Cctv

Nonton bOKEP Pelajar

Bokep Hentai

Nonton Bokep Janda STW

Agen Poker Online No 1

Royalflush88 Agen Poker Terbaik


Agen Poker Royalflush88 Daftar Disini

Agen Bola Online No 1 Terbaik

manusia berkata...

................